menu
Blodprov för erektil dysfunktion
Blodprov för erektil dysfunktion
Blodprov för erektil dysfunktion

 

 

Det är inte lätt för män att tala om problem i sovrummet. En oförmåga att ha sex med penetration kan resultera i ett stigma kring att man inte kan prestera. Ännu värre kan det innebära att man får svårigheter att bli far till ett barn.

 

Men det kan också vara ett tecken på ett farligt underliggande hälsotillstånd. Ett blodprov kan avslöja problem som sträcker sig längre än till problem med att uppnå eller upprätthålla en erektion. Läs igenom den här artikeln för att lära dig varför blodprov är viktiga.

 

Mer än bara en bummer

 

Ett blodprov är ett användbart diagnostiskt verktyg för alla slags tillstånd. Erektil dysfunktion (ED) kan bland annat vara ett tecken på hjärtsjukdom, diabetes mellitus eller lågt testosteron (lågt T).

 

Alla dessa tillstånd kan vara allvarliga men går att behandla och bör åtgärdas. Ett blodprov kan avgöra om du har en hög sockernivå (glukos), högt kolesterol eller lågt testosteron.

 

 

Varför det inte kommer att fungera rätt

 

Hos män med hjärtsjukdomar kan kärlen som skickar blod till penis bli igensatta, precis som andra blodkärl. Ibland kan ED vara en markör för vaskulär dysfunktion och ateroskleros, vilket leder till minskat blodflöde i artärerna.

 

Komplikationer av diabetes kan också resultera i bristande blodtryck till penis. Faktum är att ED kan vara ett tidigt tecken på diabetes hos män under 46 år. trusted source

 

LÄS MER :  rickwebbfamily.com

 10 Relationship Tips for Couples Facing Tough Situations

Hjärtsjukdomar och diabetes kan orsaka ED, och detta kan förknippas med lågt T. Lågt T kan också vara ett tecken på hälsotillstånd som HIV eller opioidmissbruk. Oavsett vilket kan lågt T leda till minskad sexlust, depression och viktökning.

 

 

Ignorera inte problemet

 

Diabetes och hjärtsjukdomar kan bli dyra att behandla och till och med dödliga om de inte kontrolleras. Korrekt diagnos och behandling är nödvändig för att undvika ytterligare komplikationer.

 

Du bör tala med din läkare om du upplever ihållande ED eller associerade symtom.

 

ED och diabetes

 

Enligt National Diabetes Information Clearinghouse (NDIC)Trusted Source har så många som 3 av 4 män med diabetes ED.

 

Mer än 50 procent av män över 40 år hade svårt att uppnå den fasthet som krävs för penetration, enligt Massachusetts Male Aging Study. För manliga diabetespatienter kan erektil dysfunktion uppstå upp till 15 år tidigare än för icke-diabetiker, rapporterar NDICTrusted Source.

 

ED och andra risker

 

Du har en högre risk att utveckla ED om du har högt blodtryck eller högt kolesterol, enligt Mayo Clinic. Både högt blodtryck och högt kolesterol kan leda till hjärtsjukdomar.

 

UCF rapporterar att 30 procent av män med hiv och hälften av män med aids upplever lågt T. Dessutom upplever 75 procent av manliga kroniska opioidanvändare lågt T i en Källa.

 

 

Kom tillbaka in i spelet

 

Att behandla det underliggande hälsotillståndet är ofta det första steget mot en framgångsrik behandling av ED. De enskilda orsakerna till ED har alla sina egna behandlingar. Om till exempel ett tillstånd som ångest eller depression orsakar ED kan professionell terapi hjälpa till.

 

Korrekt kost och motion är viktigt för personer med diabetes eller hjärtsjukdomar. Medicinering kan hjälpa till att behandla medicinska orsaker som högt blodtryck eller högt kolesterol.

 

Det finns andra metoder för att direkt behandla ED. Plåster kan administrera hormonbehandlingar för män med lågt T. Orala läkemedel finns också tillgängliga, inklusive tadalafil (Cialis), sildenafil (Viagra) och vardenafil (Levitra).

 

Ring din läkare

 

Ring din läkare för en kontroll om du  upplever ED. Och var inte rädd för att be om lämpliga tester. Att lokalisera och behandla den bakomliggande orsaken kommer att bidra till att lindra din ED och låta dig njuta av ett hälsosamt sexliv igen.