menu
Bos BMW berkata hidrogen, bukan elektrik, akan menjadi 'perkara paling hebat' untuk dipandu
Bos BMW berkata hidrogen, bukan elektrik, akan menjadi 'perkara paling hebat' untuk dipandu
?Kereta BMW telah mencuba idea menggunakan hidrogen untuk kuasa selama bertahun-tahun, walaupun ia tidak jelas dan khusus berbanding dengan keghairahan semasa mengelilingi kenderaan yang dikuasakan oleh elektrik. Pada tahun 2005, BMW membina 100 kenderaan "Hydrogen 7" yang menggunakan bahan api untuk menggerakkan enjin V12 mereka. Ia memperkenalkan kereta konsep iX5 Hydrogen sel bahan api di Pameran Motor Antarabangsa Jerman pada 2021.

Bos BMW berkata hidrogen, bukan elektrik, akan menjadi 'perkara paling hebat' untuk dipandu

Wapcar Automotive News - BMW tergantung di sana dengan hidrogen. Itulah yang Oliver Zipse, pengerusi BMW, mengulangi semasa wawancara minggu lalu di Goodwood, England.

 

Kereta BMW telah mencuba idea menggunakan hidrogen untuk kuasa selama bertahun-tahun, walaupun ia tidak jelas dan khusus berbanding dengan keghairahan semasa mengelilingi kenderaan yang dikuasakan oleh elektrik. Pada tahun 2005, BMW membina 100 kenderaan "Hydrogen 7" yang menggunakan bahan api untuk menggerakkan enjin V12 mereka. Ia memperkenalkan kereta konsep iX5 Hydrogen sel bahan api di Pameran Motor Antarabangsa Jerman pada 2021.

 

Pada bulan Ogos, syarikat itu mula mengeluarkan sistem sel bahan api untuk versi pengeluaran kenderaan utiliti sukan iX5 berkuasa hidrogennya. Zipse menyatakan ia akan dijual di Amerika Syarikat dalam tempoh lima tahun akan datang, walaupun dalam panggilan telefon susulan seorang jurucakap enggan mengesahkan perkara itu. Bloomberg sebelum ini melaporkan bahawa BMW akan mula menghantar kurang daripada 100 kenderaan hidrogen iX5 untuk memilih rakan kongsi di Eropah, A.S. dan Asia mulai akhir tahun ini.

 

Berkaitan Lebih lanjut mengenai teknologi pengangkutan

 •Kenderaan elektrik menjadi tumpuan utama di pameran Paris yang dikupas

•Rivian mengeluarkan penarikan balik secara sukarela untuk hampir semua kenderaan elektriknya kerana isu stereng yang berpotensi

 

Semua diberitahu, BMW akhirnya akan menawarkan lima pemanduan berbeza untuk membantu mempelbagaikan pilihan bahan api alternatif dalam kumpulan, kata Zipse.

 

Impian hidrogen Zipse malah boleh menjangkau permata mahkota kumpulan itu, Rolls-Royce, yang dimiliki BMW sejak 1998. Gaya pemanduan "permaidani ajaib" yang telah menjadi titik jualan tandatangan Rolls-Royce cukup fleksibel untuk dikuasakan oleh alternatif kepada elektrik , kata Ketua Pegawai Eksekutif Rolls-Royce Torsten Müller-Ötvös.

 

Kenderaan sedemikian akan mengandungi pelopor sel bahan api hidrogen yang digabungkan dengan sistem "eDrive" elektrik BMW. Ia berfungsi dengan menukar hidrogen kepada elektrik untuk mencapai keluaran elektrik sehingga 125 kW/170 kuasa kuda dan jumlah keluaran sistem hampir 375hp, dengan wap air sebagai satu-satunya pelepasan, menurut jenama itu.

 

Kelebihan besar hidrogen berbanding kuasa elektrik, yang memerlukan rangkaian pengecasan yang meluas dan setakat ini tidak wujud, ialah ia boleh membekalkan sel bahan api yang disimpan dalam tangki plastik bertetulang gentian karbon. "Akan ada [tidak lama lagi] pasaran di mana anda mesti memandu tanpa pelepasan, tetapi anda tidak mempunyai akses kepada infrastruktur pengecasan awam," kata Zipse. “Anda boleh berhujah, anda juga tidak mempunyai akses kepada infrastruktur hidrogen, tetapi ini sangat mudah dilakukan: Ia adalah tangki yang anda letakkan di sana seperti tangki [gas] lama, dan anda mengecasnya setiap enam bulan atau 12 bulan.”

 

Sel bahan api di BMW juga akan membantu mengurangkan kebergantungannya pada bahan mentah seperti litium dan kobalt, kerana sistem berasaskan hidrogen menggunakan komponen kitar semula yang diperbuat daripada aluminium, keluli dan platinum.

 

Komitmen berterusan Zipse untuk mengutamakan hidrogen telah menjadi kedudukan yang semakin menonjol dalam dunia automotif. Dalam tempoh lima tahun yang lalu, kenderaan elektrik sahaja telah menjadi bahan api alternatif yang dominan — jika belum di jalan raya, di mana kurang daripada 3% kereta baharu mempunyai palam, sekurang-kurangnya di pameran kereta dan pelancaran kereta baharu.

 

Saingan Mercedes-Benz dan Audi membatalkan rancangan mereka sendiri untuk membangunkan kenderaan sel bahan api dan sebaliknya telah mencurahkan berpuluh bilion dolar untuk membangunkan kenderaan elektrik tulen. Porsche pergi awam untuk membiayai aspirasi elektriknya sendiri.

 

BMW akan membuat separuh daripada semua jualan kereta baharu elektrik menjelang 2030 di seluruh kumpulan, termasuk MINI dan Rolls-Royce.